Dr. Teruo Higa

"A világ jelenleg nagy változások és felfordulások időszakával néz szembe. Úgy vélem, ez a feltevés főként a mai civilizációnknak köszönhető, ami egyre inkább a versenyképesség elvein alapul. A versenyre való túlzott támaszkodás biztosan nem ösztönzi a nagylelkűség és a megosztás érzéseit." (Teruo Higa, 1996).

Az EM•1® kifejlesztése

A mag, amiből az EM•1® kifejlődött, akkor csírázott ki, amikor Dr. Higa a doktori fokozatához szükséges kutatásait végezte mandarin témában, a Kyushyu Egyetem Kertészettudományi Karán. Ott ismerte fel a mikroorganizmusok potenciálját a mezőgazdaságban, és ez a felfedezés a kutatásait egy új irányba vitte.

Azokban az időkben a mandarintermesztés nagymértékben támaszkodott a mezőgazdasági vegyszerekre. Dr. Higa érdeklődött a mikroorganizmusok iránt, de támogatta a vegyi műtrágyák és növényvédő szerek használatát, mert gazdálkodási tapasztalatai alapján tudta, hogy a gazdálkodás - különösen a jó komposzt előállítása - rendkívül munkaigényes. Miközben a mandarintermesztéssel foglalkozott, azt vette észre, hogy általános egészségi állapota hanyatlik és kiütések kezdtek megjelenni rajta. A tünetei fokozatosan romlottak, miközben folytatta a munkáját a mezőgazdasági vegyszerekkel. Ez a tapasztalat mély benyomást tett a gondolkodására és a mikroorganizmusokat állította a kutatásai középpontjába. Azokban az időkben általános volt, hogy egyszerre csak egyfajta mikroorganizmussal dolgoztak és nagyon sok különböző mikroorganizmus volt, amit tesztelni kellett. Kutatásai nem eredményeztek semmilyen jelentős eredményt, még öt év megfeszített munka után sem.

Miután visszatért a Ryukyus Egyetemre Okinawába, csak biztonságos és ártalmatlan mikrobákkal folytatta a kutatásait. Munkája során összegyűjtötte a különböző törzseket, mind ugyanabban a vödörben azért, hogy a nap végén kidobhassa őket. Egyik nap úgy érezte, hogy micsoda pazarlás ezeket a törzseket a lefolyóba engedni figyelembe véve a költségeket és úgy döntött, hogy inkább kilocsolja őket egy füves részre. Egy héttel később egy nyilvánvaló különbségre figyelt fel ezen a füves részen. Egy folton belül a fű növekedése szignifikánsan jobb volt. Mivel egyik diákja sem végzett kísérleteket a szóban forgó helyen, biztos volt benne, hogy a kilocsolt sok különböző fajta mikroorganizmus okozta a különbséget. Ez volt az a pillanat, amikor rájött, hogy a kulcskérdés a mikrobák megfelelő kombinációja.

Oly sok kísérlet és elkövetett hiba után Dr. Higa 1980-ban felfedezte az optimális keveréket, ami elősegítette az egészséges növénynövekedést, és e csoport számára megalkotta az "EM" ("Effective Microorganisms") nevet.

Az EM•1® felfedezése meghozta számára a nemzetközi elismerést. Manapság útmutatást és segítséget nyújt az eredeti japán EM technológia kutatásában és alkalmazásában szerte a világon.

Közösségi élet és közösségi jólét

Dr. Higa filozófiájának egyik legfontosabb gondolata az, hogy "az emberi boldogság alapvető feltétele az, hogy képes legyen azt csinálni, amit tényleg szeret - bármi legyen is az - egész életén át." (327. o., Teruo Higa, An Earth Saving Revolution).

Az emberi társadalom virágzása érdekében elengedhetetlen, hogy a környezetet, az élelmiszerellátást és az orvosi ellátást minden férfi, nő és gyermek közös tulajdonának tekintsük az egész Földön. Ha egyszer képesek leszünk létrehozni egy olyan rendszert, amelyben ez megvalósulhat, az emberiség közelebb kerül az igazság állapotához, az emberek nagyobb érettséget érnek el, tiszteletet kapnak, ha öregednek és képesek lesznek a társadalom eszközeiként szolgálni. Egy ilyen állapot eléréséhez szükség van arra, hogy az emberi faj elhagyja a versenyképesség iránti rajongását, és új életmódot alakítson ki a közösségi élet és közösségi jólét alapján.

Dr. Higa meggyőződése, hogy a hiteles technológiák, beleértve az eredeti EM termékeket, képesek legyőzni a versenyképes társadalomhoz kapcsolódó számos problémát, és segítenek valóra váltani a közösségi életen és közösségi jóléten alapuló társadalmat.

Dr. Higa a hiteles technológiákat úgy határozza meg, hogy két alapvető kritériumot kell kielégíteniük: 1. csak pozitív eredményeket kell generálnia, minden hibától, hátránytól és negatív tényezőtől mentesen; 2. megfizethetőnek kell lennie. Az EM•1® megfelel az első kritériumnak, mert nem jelentettek olyan esetet, amelyben bármilyen bizonyíték lenne a kedvezőtlen vagy káros eredményekre, illetve negatív mellékhatásokra. Az eredeti EM•1® megfelel a második kritériumnak is, figyelembe véve azt a tényt, hogy a világ számos országában gyártják és sikeresen forgalmazzák.

Az emberek számos problémáját (élelmiszerválságok, környezetromlás, egészségügyi ellátás, stb.) orvosolni lehet az eredeti japán EM technológia termékeivel. Az eredeti EM termékek felhasználásával termesztett növények segíthetnek mind a termelőknek, mind a fogyasztóknak, hogy egészségesebbé váljanak, miközben gazdagítják az ökoszisztémát. Az eredeti EM termékek segítik a gazdaság fenntarthatóságát, védik a környezetet és megőrzik az emberek egészségét. Segítenek a mezőgazdaság, az állattenyésztés, a környezet és a társadalom ciklikussá és fenntarthatóvá alakításában. Lehetővé teszik, hogy a közösségi életen és közösségi jóléten alapuló társadalomban élhessünk.

Filozófiája és jövőképe megvalósítása érdekében Dr. Higa fenntartja pozícióját, mint az eredeti EM termékek legfontosabb úttörője. Kutatásait folytatva folyamatosan fedezi fel az eredeti EM termékek új aspektusait és hatásait.